VLADO'S J-CURVE

subota, 06.02.2016.

ZA DOM NESPREMNI - ZDRAVO!

ZA DOM SPREMNI su tri riječi hrvatskoga jezika, koje nikakvi politički ili politološki argumenti ne mogu izvaditi iz konteksta živoga vokabulara. Kada bi izbacili te tri riječi, smrtno bi ranili hrvatski jezik. Naravno, to isto vrijedi i za riječi ZDRAVO i ZDRAVI BILI. Sve su one postojale davno prije NDH i SFRJ. Uostalom one postoje u svim jezicima svijeta i ni u jednome nisu negativne – ne mogu biti i nisu negativne ni u hrvatskome jeziku.

Ako u parlamentu bilo koje razvijene demokratske države kažeš da si ZA nešto onda si najčešće afirmativni sudionik većinske skupine, koja želi ići naprijed i biti poduzetna – neupitno si pozitivac. Ako u velikoj Americi ili u maloj Irskoj ponosno spominješ svoj DOM onda si dobar muž i otac jer ti je stalo do kvalitete života u obiteljskoj kući ili stanu, u svom zavičaju, stalo ti je do domovine i domoljublja – neupitno si pozitivac. Ako si uz to još i SPREMAN raditi za dobrobit tvrtke, obitelji, društva i za obranu države, onda si častan čovjek – neupitno si pozitivac.

Tome je tako diljem civiliziranoga svijeta. Čovjek koji je u Americi, Australiji, Engleskoj, Irskoj, Izraelu, Kini ili Rusiji ZA DOM SPREMAN smatra se časnim stupom društva, a ne „fašistom“. Zašto? Pa zato što je „fašizam“ pojam za jedno davno prošlo i davno svršeno vrijeme. Evo, upravo sada su u tijeku predizborne debate američkih predsjedničkih kandidata. Može se, naravno, svašta ćuti ali nikome ne pada na pamet da spomene nekakve „tekovine antifašizma“.

ZA DOM SPREMAN su u hrvatskome vokabularu tri slatke riječi – ali samo ako svaku od njih izgovaraš posebno. Ne daj ti Bože da ih namjerno ili slučajno izgovoriš zajedno jer se one gromovito pretvaraju u tri gorke riječi i najveći smrtni grijeh. Odmah iz mračnih podruma iskaču svi dežurni vampiri. Prvi ustaju i kreću u napad „antifašisti“, za njima idu „antikomunisti“, a slijedom toga, rađaju se umjetnom oplodnjom „komunisti“ i „fašisti“. Suci su stari „partizani“ i „ustaše“, a promatrači u zasjedi su, naravno, četnici – kao u nekoj od kazališnih predstava, koje se danas smatraju „kulturom“.

Osobno se nikad u životu nisam koristio tim trima riječima u obliku pozdrava. Međutim, svi znamo časne ljude koji ih jesu koristili. Jedan od njih je Joe Šimunić. Iako je rođen u Australiji, on je igrao ZA Hrvatsku. Nju je odabrao kao svoj DOM. Puno je dobroga učinio za hrvatski nogomet i SPREMAN je učiniti još više. Vikao je s navijačima nakon pobjede hrvatske reprezentacije ZA DOM SPREMNI. Pošto dolazi iz demokratske multikulturne zemlje, u kojoj vlada prava i logična sloboda govora, ne može mu biti jasno zašto se te tri pozitivne riječi isključivo povezuju s jednim dijelom davne prošlosti.

Dugo sam, jako dugo, razmišljao o mogućim razlozima za ponovno oživljavanje „antifašističkog pokreta“, koje se je počelo događati nedugo nakon smrti Franje Tuđmana, odnosno nakon dolaska Stipe Mesića na dužnost Predsjednika RH. Je, je, tada je to počelo. Već tada sam bio napisao da će uskrsli „antifašizam“ i „detuđmanizacija“ prouzročiti opasne reakcije, odnosno oživljavanje „antikomunističkog pokreta“, a slijedom toga i ponovnu, vrlo opasnu, podjelu hrvatskoga puka na virtualne „komuniste“ i „fašiste“ – na radost i veselje kreatora mitologije o „Velikoj Srbiji“ i „nepostojanju“ Hrvata, hrvatskoga jezika, hrvatske povijesti i hrvatske kulture.

Nažalost, bio sam u pravu. Sve se to događa, a ja još nisam dokučio zašto jedna poveća manjina pokušava „antifašizmom“ srušiti povijesno djelo za domovinu spremnog, sposobnog i učinkovitog Franje Tuđmana i njegovih mudrih sumišljenika, kao što je bio Sveti Ivan Pavao II. Kako su uopće uspjeli uvjeriti toliki broj Hrvata da je danas bolje biti uskrsli „komunist“ ili „fašist“, odnosno uskrsli „antifašist“ ili „antikomunist“, na „ovim našim prostorima“, umjesto ponosni Hrvat u europskoj i euroatlantskoj Hrvatskoj?

Treba li za to pohvaliti sposobnost i upornost raznih Pusića i dežurnih politologa? Treba li sve nas ostale naivne mazohiste kolektivno poslati u inozemstvo na objektivnu psihoanalizu? Doduše, sto tisuća Hrvata je nedavno otišlo u tom smjeru. Možda je cilj da im se pridruži i ovo malo zdravih ljudi, koji još nisu odlučili žele li biti maškare fašisti ili maškare komunisti u najvećoj karnevalskoj predstavi na svijetu? Možda će već za ove poklade vampiri predvođeni Frljićem zapaliti krnju s likom Tuđmana ili Svetog Ivana Pavla II. jer su najviše krivi što postoji njima mrska Hrvatska?

Da ne bi slučajno pomislili kako sam pesimist i spreman kukavički pristupiti jednoj od aktualnih „anti“ opcija ili pobjeći u inozemstvo, javno deklariram, sebi samome i urbi et orbi – nema šanse. Dragi naši negativci, uskoro će, vjerujte mi, biti i vama drago što živite u Hrvatskoj. Znam da ćete u većem blagostanju postati bezvoljni i nejaki za rušenje. Ipak je rušenje opasni i teški rad, a vi se niste naučili teško i učinkovito raditi – osim kad na kratko izađete iz podrumskog mraka za poklade. Možda je vrijeme da napravite životni J-curve? Iznenadite nas – reformirajte se i prestanite biti ZA HRVATSKI DOM NESPREMNI.

Oznake: reforme


- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2016 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (8)
Siječanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pošto želim barem malo doprinijeti promjenama u Hrvatskoj, koje su neophodne, odabrao sam pojam J-curve za naziv svoga bloga. To je ekonomski pojam u engleskome jeziku, koji mi gotovo nikada ne koristimo. On predstavlja poduzimanje mjera, koje u početku izazivaju naizgled negativna kretanja, u silaznoj putanji, kao kod pisanja slova J, a onda brzi uzlet, koji se zove J-curve effect.