VLADO'S J-CURVE

četvrtak, 21.01.2016.

IZBOR NOVE VLADE RH JE SVOJEVRSNI J-CURVE

Ipak se je sve dogodilo brzo, a odabir Vlade RH nije bio u sladu sa starom praksom naslijeđenom iz bivših propalih režima. 'Tim's Team' je ekipa u kojoj dominiraju ljudi konkretnih struka te relevantnih sposobnosti i vještina. Meni se najviše dopada činjenica da među odabranima ima nekoliko pomorskih i vojnih stručnjaka s menadžerskim iskustvom. U Vladi RH još samo nedostaje novo ministarstvo, odnosno ministar obitelji, useljavanja i demografske obnove, koji bi trebao biti demograf.

Timskim radom i zajedništvom, Tim's Team bi mogao ostvariti zaokret i provedbu reformi. Znam da četiri godine nisu dovoljne za sve reforme. Treba nam najmanje osam godina – osim ako se Tim Orešković i ekipa ne odluče za nekakve radikalne ekonomsko-financijske poteze, koji bi sve ubrzali. Kako bilo da bilo, dobro je što u novoj vlasti više ne dominiraju pravnici, politolozi i filozofi opće prakse. Podsjetimo se, tako je bilo u bivšoj vlasti – Predsjednik RH, predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatskog sabora, na primjer, svi su bili pravne struke.

Nadam se da nisu u pravu zlobnici koji tvrde da će Vlada RH, u kojoj glavne uloge igraju financijski menadžer iz dijaspore, povjesničar i psihijatar, izgledati kao orkestrirana „grupna terapija“, a Hrvatski sabor kao „ludnica“. Valja razmišljati pozitivno, analitički, objektivno i domoljubno. Možda nam je, u kontekstu sveukupnog stanja u državi i društvu, za reforme potrebna upravo ta i takva „grupna terapija“, koja je također svojevrsni oblik zajedništva.

Naravno da uvijek postoji mogućnost da, zbog velikog duga i otpora prema reformama, čak i ono što je sada dobro postane loše, a ono što je već sada loše bude još lošije. Međutim, ni to ne mora uvijek biti negativno. Naime, postoji jedan ekonomski pojam, koji se u nas gotovo nikad ne spominje, a na engleskom se zove „J-curve“. Tako se zove jer podsjeća na pisanje slova „J“ – od gore prema dolje s naglim zaokretom prema gore. Upravo zato sam za svoj blog odabrao naziv Vlado's J-curve.

Već sam na portalu savjest.com, u jednoj kolumni napisao kako je tijekom jedne poveće recesije poznati australski lider Paul Keating, tada državni rizničar, bio iznenada povukao nekoliko „ludih“ poteza kako bi izazvao takozvani „J-curve effect“ – namjerni ubrzani ekonomski pad da bi dobio zamah za rast. Naravno, izazvao je negodovanje u cijeloj državi. Međutim, prouzročio je i dramatični ekonomski zaokret – baš kao kod pisanja slova „J“. Prvo je sve dobro postalo loše, a sve loše bilo je lošije – ali samo u jednome relativno kratkom razdoblju.

Nakon što je susjed Marin, koji voli čitati moje tekstove, vidio da sam svome blogu dao ime Vlado's J-curve, opet me je pozvao na kavu i upitao je li znam jedan takav primjer u Hrvatskoj, koji bi se mogao povezati s tim ekonomskim pojmom. Dodao je da i mi imamo državu s velikim potencijalima i mogućnostima ali i s negativnim trendovima – umjesto da nam se zbog pametne politike Hrvati s potomcima i novcem useljavaju mi izvozimo mlade ljude u inozemstvo i govorom mržnje prema takozvanoj „dijaspori“ šaljemo poruke da se nikada ne trebaju vratiti. Draži su nam ilegalni imigranti, tvrdi susjed Martin, inače dugogodišnji član HDZ-a, koji je desetak godina radio u Gracu.

Naravno da u ekonomskom kontekstu mi nemamo takvih primjera. Vjerojatno bi na prste mogli zbrojiti stručnjake koji u svome vokabularu koriste pojam „J-curve efekt“. Doduše, u povijesnom, geopolitičkom i vojnostrateškom kontekstu, mogli bi projekt Franje Tuđmana o stvaranju slobodne i suverene države iskoristiti kao objašnjenje za taj ekonomski pojam, odnosno efekt.

Tuđman je u svrhu ostvarenja svoga cilja, prvo pomirio nepomirljive „ustaše“ i „partizane“, odnosno njihove sinove i kćeri, te razjedinjenu domovinu i dijasporu. Zatim je krenuo u obrambeni rat protiv četvrte vojne sile u Europi – bez oružja. Poslužio se je pregovorima, obećanjima i potpisivanjem svega i svačega, sa svim i svakim, čak i s „crnim đavlom“, kako bi dobio na vremenu. Sve je to tada izgledalo „ludo“ i „uzaludno“.

Prisjetimo se, stanje je izgledalo beznadno i loše, a iz dana u dan postajalo je sve gore i gore. Nakon takozvanog „pada“ Vukovara, koji više nije ni postojao kao grad, svaki normalani čovjek morao je pomisliti da se približava dan potpunog genocida nad hrvatskim narodom. Sve je išlo nizbrdo, kao kod pisanja slova „J“. Onda, iznenada i mimo svake logike, došlo je do dramatičnog zaokreta, kao kod pisanja donjeg dijela slova „J“. Počele su se nizati silovite akcije ponajboljih branitelja na svijetu. Završile su silovitom operacijom Oluja – totalnim zakretom o kojemu se danas uči u nekim svjetskim vojnim školama. Međutim, moram ponovno istaknuti činjenicu da se pojam „J-curve effect“ isključivo koristi u ekonomiji – za sada.

- 16:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (8)
Siječanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Pošto želim barem malo doprinijeti promjenama u Hrvatskoj, koje su neophodne, odabrao sam pojam J-curve za naziv svoga bloga. To je ekonomski pojam u engleskome jeziku, koji mi gotovo nikada ne koristimo. On predstavlja poduzimanje mjera, koje u početku izazivaju naizgled negativna kretanja, u silaznoj putanji, kao kod pisanja slova J, a onda brzi uzlet, koji se zove J-curve effect.